Skip to content

Traject Horizon – ondersteuningsprogramma

Met traject Horizon lanceerde VIVEL in november 2023 een ondersteuningsprogramma voor zorgraden als kompas voor de hervorming “slagkrachtige zorgraden”. Dit programma is een antwoord op de aankomende veranderingen binnen de zorgraden, een essentiële stap in de evolutie van de ontwikkeling van de zorgraden en breder, kwalitatieve geïntegreerde zorg en ondersteuning in een steeds veranderende omgeving.

In de eerste fase (december-maart 2024) lanceerden we een webinar waarin zorgraden, VAPH en Opgroeien de handen in elkaar sloegen; wegwijzers VAPH en Opgroeien in onze VIVEL Academie, Informatiefiches rond intersectorale ontmoeting. Daarnaast organiseerden we op 22 februari een studiedag om de zorgraden wegwijs te maken in de werking van de lokale besturen. Tot slot leverden we informatie en sjablonen aan rond de verplichte Klachtenprocedure en bestuurdersvergoeding en zorgden we dat alle zorgraden toegang hadden tot een consult goed bestuur in functie van de hervormingen.

Op de agenda: netwerkcompetenties

In april 2026 moeten zorgraden een omgevingsanalyse en nieuw beleidsplan in te dienen bij het Departement Zorg. Met een omgevingsanalyse en beleidsplan dat gedragen en besproken is met het netwerk van de zorgraden, ontwikkel je als zorgraad een werkbaar en doelgericht traject in de eerstelijnszone.  Daarom lanceert VIVEL het komende kwartaal (april – juni) een traject rond de verdere groei van netwerkcompetente zorgraden, waarbij de competenties rond stakeholdersmanagement verhogen, ingezet wordt op omgaan met weerstand in relaties, en hoe je je netwerk beter kan betrekken. Dit traject zal begeleid worden door een samenwerkingsverband van Hefboom, Arteveldehogeschool en WhoCares?!

Contact

Vragen over een bepaald topic? Vul onderstaand formulier in en contaceer ons. 

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Gerelateerde artikelen