Skip to content

Studiedag: zorgraden en lokale besturen samen aan de slag – terugblik

Op 22 februari 2024 vond de studiedag: zorgraden en lokale besturen samen aan de slag plaats! Deze dag stond in het teken van de nieuwste hervormingen en hoe lokale besturen hierin een belangrijke rol spelen. Dergelijke initiatieven zijn een belangrijke stap om de samenwerking en kennisdeling tussen lokale besturen en zorgraden te versterken.

Programma
Nastasja Veraert (stafmedeweker sociaal werk, VVSG), Ine Tombeur (schepen in Tienen, voorzitter ELZOH) en Elke Verlinden (regionaal medewerker thuiszorg VL-brabant, VVSG) vertelden ons meer over hoe er wordt samengewerkt in het lokaal bestuur en wat de verschillen en gelijkenissen zijn tussen lokaal bestuur versus het lokaal sociaal beleid. Sabine Verhoestraete (agentschap binnenlands bestuur) vertelde op haar beurt over de ins & outs van de beleids- en beheercyclus in het lokaal bestuur en ging hierbij dieper in op de BBC-analysetool.

De dag zette zich verder met interactieve sessies:

  • Politiserend werken: Vanuit het brede netwerk van een eerstelijnszone vang je als zorgraad heel wat signalen op over wat er anders en beter kan. Hoe breng je deze op een doeltreffende manier tot bij de juiste lokale beleidsmaker? Hoe verenig je je op het terrein met andere actoren, om gecoördineerd naar eenzelfde doel toe te werken?
    Spreker: Elke Plovie
  • Projectmatig samenwerken op het terrein: 3 bestaande bovenlokale samenwerkingsverbanden nemen je mee in de ‘lessons learned’ van hun verhaal. Wat zijn de succesfactoren? Wat ging er mis, en wat hebben we daaruit geleerd?
    Sprekers: Lore Tilley, Stef Spiessens, Sylvie Prévot, Mieke Geldhof en Gard Bemelmans
  • Aan de slag met de BBC-analysetool: Ontdek zelf hoe je gewenste informatie over jouw lokale besturen kan terugvinden
    Spreker: Sabine Verhoestraete
  • Begeleide uitwisselingen voor zorgraden met één groot lokaal bestuur of meerdere kleine lokale besturen – begeleid door VIVEL-medewerkers. (Samen)werken met meerdere kleine besturen in je eerstelijnszone kan vlot verlopen, maar zorgt ook voor uitdagingen en soms conflictueuze situaties. Hoe ga je daarmee om? Wissel, op basis van vooraf doorgegevens vragen en casussen, van gedachten met collega’s tijdens deze begeleide sessie. Door gerichte casusbespreking kunnen we van elkaar leren.

Bekijk enkele foto’s van de studiedag

Contact

Vragen over een bepaald topic? Vul onderstaand formulier in en contaceer ons. 

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Gerelateerde artikelen