Skip to content

Actief provinciaal rampenplan in Westhoek door hevige regenval

Actief provinciaal rampenplan door hevige regenval

Door de aanhoudende hevige regenval afgelopen weken, werd het provinciaal rampenplan in West-Vlaanderen geactiveerd. Dit vormde een situatie die ernstige problemen met zich meebracht voor kwetsbare personen die afhankelijk zijn van zorg- en dienstverlening. Zo waren deelgemeentes van Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge en Houthulst gedeeltelijk afgesloten of moeilijk bereikbaar.

Wij namen daarom contact op met de Eerstelijnszone Westhoek om te informeren welke specifieke acties ze ondernamen.

Voortbouwend op het COVID-netwerk
Om zicht te krijgen op de situatie contacteerde FOD Volksgezondheid de medewerkers van Eerstelijnszone Westhoek om een overzicht van de kwetsbare mensen in het getroffen gebied te krijgen. Daarop werd door ELZ Westhoek en specifiek medewerker Heleen,een communicatie verspreid via directe mail aan het bestuursorgaan, noodplanningsambtenaren, burgemeesters. Deze boodschap werd ook gedeeld via de nieuwsbrief en LinkedIn. Dankzij de sterke netwerken ,opgebouwd tijdens de Covidcrisis, werd deze oproep breed en zeer effectief verspreid. Dat resulteerde in concrete acties van hulpverleners.

Zorg- en dienstverleners in de regio Westhoek werden dringend gevraagd om cliënten of patiënten, die in nood kwamen door de wateroverlast, te identificeren en deze informatie door te geven. Het was ook van cruciaal belang dat zorgaanbieders eventuele problemen gerelateerd aan medische zorg in de Eerstelijnszone Westhoek doorgaven, zodat er adequaat gereageerd kon worden op deze uitzonderlijke situatie. De hulpverleningszone zorgde voor een centraal en permanent toegankelijk telefoonnummer voor de zorg- en welzijnsactoren. Zij zorgden dat een team ter plaatse kon gaan om de nodige hulp te bieden.

Heleen getuigt: “Als Eerstelijnszone hebben we ons sterke netwerk ten volle kunnen aanspreken en inzetten. De Covidcrisis heeft dat netwerk gesterkt, en maakt dat we efficiënt en effectief konden te werk gaan.”

Eerstelijnszone Westhoek is dan ook zeer helder: een goed netwerk vormen en samenwerking, daar werken we iedere dag aan. Op die manier zijn we wendbaar en van betekenis in heel wat situaties.

Contact

Vragen over een bepaald topic? Vul onderstaand formulier in en contaceer ons. 

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Gerelateerde artikelen