Skip to content
Persoon met een Zorg- en Ondersteuningsnood centraal stellen? Doen we!

Iedereen spreekt over de boodschap: “de Personen met een Zorg- en Ondersteuningsnood centraal!” Maar wat houdt dit precies in?
Personen met een Zorg- en Ondersteuningsnood (PZON) is één van de pijlers waar VIVEL op wil inzetten. We willen vooral concrete ondersteuning bieden aan de zorgraden om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Tijdens VIVEL ontmoet (provinciale toer bij de zorgraden) in het najaar 2021 kwam regelmatig aan bod dat er nood is aan ondersteuning van de zorgraden in het kader van de betrokkenheid van Personen met een Zorg- en Ondersteuningsnood. We zijn daarom een traject gestart in samenwerking met vzw Hefboom, Arteveldehogeschool en UAntwerpen. Dit resulteerde in een onderzoek met verschillende bevragingen bij externe stakeholders en zorgraden.

Dit onderzoek is nu met succes afgerond! VIVEL creëerde een handleiding over de Persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Deze handleiding dient om de lokale praktijken van de zorgraden te ondersteunen om participatie van Persoon met een Zorg- en Ondersteuningsnood in te vullen.

In het eerste deel worden theoretische inzichten besproken. In het tweede deel wordt het praktischer met tips and tricks om met dit thema aan de slag te gaan!

De handleiding is een praktische leidraad, maar volledig vrijblijvend te gebruiken.

Je kan deze hieronder downloaden. 

Denk-en Doedag

Eind maart organiseerde VIVEL, in samenwerking met de verschillende partners, een “Denk- en Doedag”. De resultaten uit de bevragingen, de goede praktijken van PZON-betrokkenheid in de zorgraden en het bereiken van hun achterban werden er besproken.

Een terugblik van deze dag? Bekijk de reportage ->

Tijdens VIVEL Verbindt op 7 mei, gaven we een workshop om de eerste resultaten van het traject toe te lichten en hierover uit te wisselen. De eerste tips and tricks werden in een gereedschapskoffer gegoten, waarvan alle deelnemers een poster hebben meegekregen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Download materialen

VIVEL ontwikkelde een gereedschapskoffer in posterformaat (A4- pdf) en een handleiding (.pdf)

Meer informatie?

Wil jij op de hoogte blijven rond doelgerichte zorg? Volg ons dan op sociale media, of schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief.