Kristof Vanden Berghe volgt Gerrit Rauws op als voorzitter VIVEL

Vandaag, 5 mei, werd Kristof Vanden Berghe als nieuwe voorzitter verkozen van het Bestuursorgaan van VIVEL.

VIVEL vzw is een erkende partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid en heeft een Algemene Vergadering en een Bestuursorgaan. Beide zijn samengesteld uit een vertegenwoordiging vanuit:

  • zorg
  • welzijn
  • lokale besturen
  • personen met een zorg- en ondersteuningsnood
  • mantelzorgers
  • Vlaamse Kennis- en expertisecentra
  • de ziekenhuizen.

Het voorzitterschap van het bestuursorgaan en de algemene vergadering is in handen van een onafhankelijke voorzitter, wat de neutraliteit van VIVEL garandeert.

Gerrit Rauws, directeur van de Koning Boudewijnstichting, nam deze taak op zich sinds de oprichting van VIVEL begin 2019. Hij kondigde in het Bestuursoverleg van december 2022 aan zijn mandaat neer te leggen. Daarop werd door het Bestuursorgaan een procedure opgestart om het profiel van de ideale voorzitter op te stellen en vervolgens een nieuwe voorzitter te zoeken.

Kristof Vanden Berghe werd aangezocht om deze opdracht op te nemen en werd vervolgens met unanimiteit verkozen door het bestuursorgaan. Hij zetelde tot heden reeds in het Bestuursorgaan van VIVEL als vertegenwoordiger van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in de cluster Lokale Besturen. Aangezien in het Besluit van de Vlaamse Regering op VIVEL beschreven staat dat een onafhankelijk lid een lid is dat niet afkomstig is uit de lid-organisaties of uit de Vlaamse overheid, legde Kristof zijn mandaten binnen de VVSG en ook als vertegenwoordiger van de VVSG binnen VIVEL neer.

Bedanking Gerrit Rauws

Vanuit het Bestuursorgaan en team VIVEL danken we de gepassioneerde gids die Gerrit was tijdens zijn mandaat. Hij loodste VIVEL met brio door zowel de opstart als door de woelige coronastorm. Gerrit werkte daarbij steeds verbindend met het voltallige bestuursorgaan, en complementair met directeur Caroline Verlinde. 

We wensen Kristof Vanden Berghe heel veel succes met de nieuwe uitdaging als voorzitter van VIVEL.