1 jaar zorgraden

De zorgraden van de eerstelijnszones zijn officieel opgericht op 1 juli 2020 en vieren volgende week hun eerste verjaardag! VIVEL wenst hen dan ook een fantastisch ‘eerste verjaardag’ toe!

In zeer korte tijd namen ze hun rol én plaats op in de eerste lijn. Dit door flexibel in te spelen op de noden uit hun zone. Of zoals Prof. em. Jan De Maeseneer, M.D., Ph.D., lid van de Raad van Bestuur van VIVEL, het zo prachtig verwoordde: “De zestig eerstelijnszones zijn goed op weg om één van de kroonjuwelen in de Vlaamse zorg te worden”. De nagel op de kop.

Wie nog twijfelt: de eerste lijn staat er, krachtig en goed georganiseerd in 60 territoriaal afgebakende eerstelijnszones waar waar interprofessioneel wordt samengewerkt om de zorg- en hulpverlening samen naar een nóg hoger niveau te tillen.. Hoed af!

Wat zijn dat nu weer, Zorgraden?

Voor wie de naam zorgraad niet meteen kan thuisbrengen, bundelen we nog even de essentie. Zorgraden zijn vzw’s die inspelen op de lokale noden en tendensen met aandacht voor diversiteit en duurzaamheid. Lokaal vertegenwoordigen ze de brede eerste lijn en verenigen ze de sectoren zorg, welzijn, lokale besturen, de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood en de mantelzorger. Daarnaast startten ze eveneens met intersectorale samenwerking (wonen, werk, onderwijs, cultuur …). Kortom, medewerkers en bestuurders van zorgraden kennen als geen ander de plaatselijke behoeften. Dat maakt hen uiterst geschikt om in te spelen op de actualiteit. Ze zijn het kloppend hart van de eerstelijnszones.

Dit is merkbaar bij de belangrijke rol die de overheid hen toekende tijdens de coronacrisis. De eerstelijnszones werden zo onder meer verantwoordelijk voor sensibilisering en de organisatie van lokale bron- en contactopsporing via het COVID-19-team. Met als exploot de oprichting en organisatie van vaccinatiecentra, in samenwerking met de lokale besturen. Met hun sterk netwerk van zorgaanbieders uit de eerste lijn, de Vlaamse LOGO’s en de lokale besturen, in samenwerking met de overheid, staan we vandaag aan de top van Europa, wat vaccineren betreft.

Of het nu gaat om buurtgerichte werking, het inzetten van COVID-19-coaches, het ondersteunen van medische experten of aandacht voor de psychosociale gevolgen: de eerstelijnszones tonen dat een gezamenlijke aanpak van problemen steeds leidt tot de meest succesvolle oplossingen.

VIVEL – ondersteunt, verbindt en versterkt

VIVEL ondersteunt de zorgraden in hun dagelijkse werking, maar ook met vormingen en activiteiten, op basis van hun noden en behoeften. We pikken projecten op, en schalen op waar nodig. Samen bouwen we verder aan een mooie toekomst.

 

Bekijk de animatie: wat is een eerstelijnszone? Of download de infographic.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn