Dag van de Mantelzorger

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorger. Dr. Caroline Verlinde, directeur van VIVEL (waarbinnen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg inkantelde) heeft een boodschap voor alle mantelzorgers en in het bijzonder voor jonge mantelzorgers.

De HBSC-studie – een nieuw internationaal rapport van de Health Behaviour in School-aged Children (WHO) – nam voor het eerst het uitvoeren van zorgtaken als thema mee op in hun bevraging bij Vlaamse jongeren van 11 tot 18 jaar.  Ze polsten daarbij naar het aantal jonge mantelzorgers, het soort taken dat ze opnemen en naar hun mentale en lichamelijke gezondheid. Verder werd ook gekeken hoe zij vrijetijds- en schoolbesteding ervaren. De studie biedt een aantal opvallende inzichten, bijvoorbeeld dat 21% van de jongeren inwoont bij iemand met een langdurige ziekte of handicap. 5% van de jongeren neemt ook effectief 4 uur of meer zorgtaken op voor iemand waarbij hij of zij inwoont. Ze weten vaak zelf niet dat ze mantelzorger zijn. Vandaag worden, naast de HBSC studie, ook nog twee andere boeiende studies over jonge mantelzorgers gepubliceerd. 

Op de website van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vind je alle informatie en een overzichtelijke infografic. 

We willen daarom alle mantelzorgers op deze dag een hart onder de riem steken, en specifiek aandacht vragen voor de jonge mantelzorgers.

Wil jij meer weten over mantelzorg? surf naar mantelzorgers.be

Bekijk hieronder de videoboodschap van Dr. Caroline Verlinde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn